Türkiye Futbol Federasyonu'nun "Türkiye Futbol Oynuyor" projesi kapsamında destek verdiği Görme Engelliler Federasyonu bünyesindeki Turkcell Sesi Görenler Ligi 4. Sezon Kura Çekimi ve tanıtım toplantısı, Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde yapıldı.

Riva Tesisleri'nde yapılan toplantıya, Riva'da kampta olan Görme Engelliler Milli Takımı ile birlikte, Görme Engelliler Spor Federasyon Başkanı Abdullah Çetin, UEFA Futbol Sosyal Sorumluluk Müdürü Patrick Gasser, TFF Engelliler Koordinasyon Kurul Başkanı Ömer Gürsoy ve Yazar Çetin Korkut katıldı. 

Turkcell Sesi Görenler Ligi 4. Sezon fikstürü için tıklayınız....

TFF Engelliler Koordinasyon Kurul Başkanı Ömer Gürsoy toplantıda; "TFF çatısı altındayız. UEFA Sosyal Sorumluluk Projesi Başkanı Sayın Patrick Gasser de aramızda. Bu aslında geldiğimiz noktayı gösteren mihenk taşlarından birisidir. Bundan  yıllar önce Başkanımız Abdullah Çetin ile çıktığımız yolda herkesin desteğiyle bugün görme engelli futbolu, dünyanın sayılı organizasyonlarından birisi haline geldi. Bir hayalle yola çıkmıştık. Herkesin futbol oynaması temasını işlemiştik. 4 engelli federasyonumuzla bu ahengi yakalamak için çalışmalar yaptık. Bugün Avrupa Şampiyonu olan oyuncularımız burada. Önemli bir mesafe aldık. Rio'da da bir altın madalyanın bu kadroya yakışacağını düşünüyorum" dedi.


UEFA Sosyal Sorumluluk Başkanı Patrick Gasser de "Benim için her zaman büyük bir şereftir bu ülkeye gelmek. Buraya geldiğimiz zaman görüyorum ki bizim de her zaman söylediğimiz gibi, "Futbol her şeydir"… Bu da TFF tarafından her zaman destekleniyor çok güzel bir şekilde… Bu da bize her zaman gösteriyor ki bu çok önem taşıyan bir öğe ve bunu her zaman görüyoruz. Ben sizi tebrik etmek istiyorum. Bu yapmış olduğunuz organizasyondan dolayı sizi tebrik ediyorum. Çok güzel  bir örnek teşkil ettiniz Avrupa için… Diğer Avrupa ülkelerinin federasyonlarının da aynı şekilde sizler gibi böyle organizasyonlar yapmalarını istiyoruz. Bu yolda sizi olabildiğince desteklemeye devam edeceğiz. EURO 2016'da Türk Milli Takımı'na, Fransa'da başarılar diliyorum" şeklinde konuştu.


Milli Takım Teknik Direktörü John Ball ise konuşmasında; "Patrick sana sessizce bir şeyler söylemem gerekiyor. Bu söylediklerimi diğerleri dinlemesinler. Burada duran kupa geçen yıl Türkiye Görme Engelliler Futbol Milli Takımı'nın almış olduğu Avrupa Şampiyonluk kupası… Eğer yanılmıyorsam bir Türk Milli Takımı'nın almış olduğu ilk Avrupa Şampiyonluk kupası… Ben İngilizim. Teknik ekibim ve oyuncularım biliyor ki ben Türkiye Milli Takımı ile çalışınca ben Türk oldum. Patrick'in de söylediği gibi bugün bizim tek hedefimiz Paralimpik Oyunlar'da altın madalya almak. Bunu başarmak çok zor ama mucizelere ihtiyacımız var. Çünkü dünyanın en iyi takımları ile oynayacağız ve biz çok genç bir takımız. İmkansızı yapabilirim ama mucizeler biraz zaman alır benim için. Oyuncularım ve ekibimizin kabul ettiği gibi en üstü hedef almazsanız; hiçbir zaman oraya ulaşamazsınız. Şunu da belirtmek isterim. Bizim milli takımımız bu kupayı 12 aydan kısa bir süre içerisinde toplanarak aldı. Onlar bu kupayı takım olarak bir arada oldukları ve çok sıkı çalıştıkları için aldılar. Oynatmış olduğumuz sistem oyunculara yabancı bir sistemdi zaten. Çok çabuk öğrenen arkadaşlar. Bu da onların başarısını ve yeteneklerini sergilemesi için kısa bir süre çalışma imkanı bulsalar bile başarılı olmalarını sağladı. Türkiye Görme Engelliler Futbol Federasyonu Başkanı'na teşekkür etmek istiyorum. Bütün takımımızın şimdi fitness ve diet programı da var. Benim için en önemli pozisyonlardan birisi de malzemecimiz. Bütün başantrenörler malzemecisinin arkasından bakar. Bu destek ekipleri görünmez işler yapar ama takımın başarısında çok büyük pay sahibidirler. İki şey daha eklemek istiyorum. Masöre ihtiyacımız var. Çünkü ben yaşlı bir insanım. Bacaklarım yaşlanıyor. Video analizciye ihtiyacımız var. Hedefimiz sadece bir yılla sınırlı değil. Üç yıllık bir hedefimiz var. Bu üç yıl içerisinde Avrupa Şampiyonası ve Dünya Kupası yer alıyor. Benim için dünya üzerinde kazanılması gereken en önemli kupa Dünya Kupası'dır. Umarım iki yıl içerisinde bunu Türkiye için kazanabiliriz. Ligden ve görme engelli okullarından destek alacağız. Görme Engelli Okulları'ndan oyuncular gelecek. Bu da ligi kalıcı hale getirecek gelecekte… Güçlü bir lig, güçlü bir milli takımı oluşturacak. Şu an pozisyonumuz bu ve buraya gelen tüm yetkililere teşekkür ediyorum. Sizin sayenizde milli takım oluşacak ve milli takım daha fazla başarılara imza atacak. Türkiye Milli Takımı da benim ülkem İngiltere ile bir maç yapacak. Sizin ülkenizi çok seviyorum. Beni her zaman çok iyi karşıladınız. Türkiye Futbol Milli Takımı'na da Avrupa Şampiyonası'nda en iyi dileklerimi iletiyorum. Ama İngiltere ile karşı karşıya geldiklerinde kendi ülkemi destekleyeceğim. Ama tüm iyi dileklerim Türkiye ile beraber… Bu ligdeki bütün takımlara da teşekkür ediyorum ve iyi şanslar diliyorum" dedi.

Toplantıya katılan yazar Çetin Korkut ise şöyle konuştu; "Sayın Başkan, değerli misafirler ve değerli futbolcu arkadaşlarım… Öncelikle burada sizlerle aynı havayı soluyor olmaktan son derece mutluluk ve onur duymaktayım. Ömer beyin daveti beni çok heyecanlandırdı. Çok istekli geldim buraya. Burada yapılan iş spor gibi gözükse de sporun üzerinde bir iştir. Ben burada yapılan işin bu kısmına vurgu yapmak istiyorum. Yaptığınız işin toplum üzerindeki etkisini ya da spor ile ilgisi olmayan diğer özel arkadaşlarımızın üzerinde bıraktığı etkiyi sizlerle paylaşacağım. Bunun için yazdığım bir yazıyı sizinle paylaşmak istiyorum: "Turkcell Sesi Görenler Ligi'nde oynayan futbolcularımız sporun ötesinde bir iş başarmışlardır. Görmeden futbol oynamak, bana göre tek başına alkışlanması gereken bir beceridir. Sesi Görenler'in bir de üzerine milli başarılar koyması, hem sporla uğraşan, hem de yaşamın spor dışı alanlarında, yaşamın olumsuzluklarına karşı rekabet eden dezavantajlı özel kişileri motive etmiş ve onlara örnek olmuştur.

Bu özel sporcularımız için engelli tanımını kullanmayı uygun bulmuyorum. Eğer tanımın özü doğru olsaydı; bugün burada onların başarılarını konuşuyor olmazdık. Onlar, dezavantajlarına karşı, sabırla, azimle, inanarak rekabet etmiş ve avantaj farkını en aza indirmeyi becerebilmiş özel kişilerdir.

'Skor ne olursa olsun maç 90 dakikadır' söylemi hayatımızın güzel bir örneğidir. Nasıl ki maç bitmediği sürece kazanma şansı devam ediyorsa; nefes aldığımız sürece hayatın olumsuzluklarına karşı kazanma şansımız da devam eder. Yani demek istediğim; Turkcell Sesi Görenler Ligi'nde oynayan futbolcularımız, toplumun engelli olarak tanımladığı kişilere, alternatif becerilerini geliştirerek, azim ve sabırla kazanma inancını aşılamış ve buna iyi bir örnek olmuşlardır.

İnancım o ki; bundan böyle Sesi Gören futbolcularımızdan ilham alarak, duymayanlar sesi duyacak, dokunmayanlar sesiyle dokunacak;  yürüyemeyenler tekerlekli sandalyesini dert etmeyecek, koku alamayanlar tadarak koklayacak, konuşamayan kalemiyle konuşacak ya da henüz sesi göremeyenler görmeye başlayacak. Elbette tüm bunları yapmak zor ama durumu zorlaştıran koşullar ve toplumun önyargısıdır.

TFF'nin üstün çalışmaları, TFF Engelliler Koordinasyon Başkanı Sayın Ömer Gürsoy'un özverili çalışmaları, Görme Engelliler Federasyonu ve Turkcell'in destekleri ile birkaç yıl içinde gelinen nokta buna iyi bir örnektir. Demek ki uygun koşullar oluşturulduğunda ve fırsat verildiğinde, engel tanımının içi boşaltılabiliyormuş.

İnanıyorum ki Turkcell Sesi Görenler Ligi daha da yaygınlaşacak; ilgi, destek ve taraflar toplayacak, uluslararası  arenada daha çok ses getirip, daha büyük başarılara imza atacaktır. 
Son olarak Milli Takımımıza Brezilya'da gerçekleşecek Paralimpik Oyunlar'da başarılar diliyorum."

Görme Engelliler Spor Federasyon Başkanı Abdullah Çetin de yaptığı konuşmada; "Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu olarak önceki hedeflerimiz öncelikle görme engelli bireylerin spor yapmasını sağlamatı. Bu bireylerin toplumda bir yerlere gelmelerini ve eğitim, öğretim hayatlarını sağlamalarını istemiştik. Hayatlarını idame ettirmelerini istemiştik. Diğer hedefimiz de görme engellilere imkan sağlandığında neler yapacağını göstermek istedik. Sponsorumuz Turkcell ile neler yapılabileceğini gösterdik. Görme engelliler buradan duydukları başarılarla kendilerine güven kazanacaklardı. 2013 yılında deplasmanlı ligi gerçekleştirdik. Bu yola çıkarken kulüplerimizin büyük fedakarlıklarıyla yola çıktık. Bu yıl 4. Kez bu ligi gerçekleştiriyoruz. 2013'te milli takımımız Avrupa Üçüncüsü olmuştu. 2014'te John Ball ile anlaştık. 1 yıl gibi kısa bir sürede Avrupa Şampiyonu olduk. 2015 yılı görme engelliler için altın bir yıl olmuştur. Kadın ve Erkek milli takımlarımız Avrupa Şampiyonu olarak Rio Olimpiyatları'na hak kazanmıştır. Biz artık Avrupa ile değil, dünya ile yarışacak düzeye geldik. TFF ve Turkcell'in bu takıma daha fazla destek vereceğine inanıyorum. Sayın Yıldırım Demirören, "Engellilere destek verince neler yaptıklarını gördük" demişti. İnşallah İstiklal Marşı'nı Rio'da okutacağız. Sayın Spor Genel Müdürümüz Mehmet Baykan bizlerden desteğini hiç esirgemedi.  Başta John Ball olmak üzere bize destek veren herkese çok teşekkür ediyoruz" dedi.

 

 

Eren Yıldırım tarafından yazıldı 13 Mart 2016 Pazar 13:06:00 Categories: Futbol Futbol
Bu içeriği oyla 1 Oy