ABD’de düzenlenen Dünya Görme Engelliler Şampiyonası'nda, hakem kararıyla rakibini yenmesine rağmen ilk düşenin kendisi olduğunu söyleyerek sonuca itiraz eden ve altın madalyayı kaybeden Milli Judocu Güler Demircan, fair-play ödülüne layık görüldü.
ABD’nin Orta-Batı bölgesinde yer alan Colorado eyaletinde 7-8 Eylül 2014 tarihlerinde, Dünya Görme Engelliler Federasyonu tarafından düzenlenen Dünya Şampiyonası ve Dünya Takım Şampiyonası’nda, 70 kiloda mücadele eden görme engelli milli judocu Güler Demircan, müsabakada altın madalya hakkını kaybetme pahasına ilk düşenin kendisi olduğunu ileri sürerek itiraz etti ve puanın rakibine verilmesini sağladı. Görme engelli milli sporcu Demircan’ın bu davranışını dünya spor kamuoyunda ayakta alkışlanırken, Dünya Görme Engelliler Federasyonu ve Milli Olimpiyat Komitesi tarafından fair play ödülü kendisine verildi.
“ÜLKEMİZ İÇİN ÇALIŞIYORUZ VE SAVAŞIYORUZ”
Ordu İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nde veri memuru olarak çalışan ve 8 yıldır Judo ile ilgilenen 23 Ocak 1990 Manisa doğumlu görme engelli milli sporcu Güler Demircan, katıldığı ilk Türkiye Şampiyonası’nda judoyu çok sevdiğini ve devam etmek istediğini dile getirerek, "16 yaşında Judo hayatıma başladım. Katıldığım ilk Türkiye Şampiyonası’nda judoyu sevdim ve devam ettim. Bir görme engelli olarak, diğer arkadaşlara göre daha fazla çalışmam gerektiğini anladım ve daha fazla çalışıyoruz. Tüm hocalarımız bizlerle tek tek ilgilenip bizleri çok iyi yetiştiriyorlar. 2014 Dünya Şampiyonası’nda dünya beşincisi oldum. Fair play ödülünü ilk olarak o zaman kazandım. Uluslararası şampiyonalarda üçüncülüğüm, takımlar klasmanında ikinciliğim var. Judoyu seviyorum. Başarmak için ülkemiz için çalışıyoruz ve savaşıyoruz" dedi.
“BAŞARI İÇİN HER YOL MUBAH DEĞİLDİR”
ABD’de düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda yapmış olduğu itirazla fair play ödülünü kazanan görme engelli milli sporcu Demircan, "Açıkçası ben görme engelli olmasam da böyle davranırdım. Çünkü hak eden kazansın. Sonuçta rakibimde en az benim kadar çalışıyor ve savaşıyor. O an maç esnasında ilk benim düşüp düşmediğimi anlayamadım ve hocama danıştım, ‘Hocam, eğer orada ilk kiminse puan ona verilsin’ dedim. Çünkü, bence başarı için her yol mubah değildir. Yani hak eden kazansın. Tabi ki bir üzüntü yaşadım, sonuçta maç kaybettim ama daha sonra çalışırsam kazanacağımı düşünüyorum" diye konuştu.
“ENGELLİ ÇOCUKLARINIZI MUTLAKA SPORA YÖNELTİN”
Yüzde 90 görme engeli bulunan Milli Judocu Demircan, ülkede son 10 yıldır engelli sporculara yönelik desteklerin gün geçtikçe arttığını belirterek, "Tabi ki 8-10 yıl kadar önceki gibi değil daha fazla destek görüyoruz. Yeterli mi? Mutlaka yeterli değil ama biz daha çok çalışırsak daha çok duyurursak kendimizi o kadar çok destek göreceğimize inanıyorum. Ülkemizdeki tüm engelli arkadaşlarımıza şunu demek istiyorum, mutlaka spor ya da bir aktiviteye yöneltin. Çünkü insanın özgüveni yerine geliyor. Çoğu engellimiz odalarında kapalı kalıyor, dışarı çıkamıyor, kendi suyunu kendi bile içemiyor. Ben dört yıl tek başıma Ordu ilinde yaşadım ve bunda benim ailemin bana olan desteği çok fazla. Ailem mücadele etmeyi öğretti bana. Bende buradan ailelere seslenerek, engelli çocuklarını mutlaka spora yöneltmesini öneriyorum" ifadelerini kullandı.
DEMİRAL: “ANTRENÖR OLARAK BİZ ONA DOĞRUYU GÖSTERDİK AMA SONUÇTA KENDİSİ KALPTEN DESTEKLEDİ”
Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şengül Demiral, Temmuz ayından itibaren Görme Engelliler Judo Federasyonu’nda görme engelli judo milli takımı teknik direktörü olarak görev yaptığını hatırlatarak, "Yarışmalar esnasında müsabakalar sonuçlandığında hakemlerin kuralları değiştirmesi mümkün değil. Daha sonra yapılan itirazlar üzerine kazanılan puanın karşı taraftaki sporcuya ait olduğunu gördük. Sporcumuzun da kendi görüşü bu yönde olduğu için mindere tekrar sporcuları getirerek, doğru olan kararın verilmesi sağlandı. Bu kararda Güler’in rolü daha büyük çünkü o bir sporcu. Antrenör olarak biz ona doğruyu gösterdik ama sonuçta kendisi kalpten destekledi. Biz yine doğru kararın alınmasını sağlardık ama önemli olan Güler’in buna inanmasıydı. Dünya Görme Engelliler Federasyonu tarafından kendisine bu davranışından dolayı fair play ödülü verilmeye hak kazandı. Milli Olimpiyat Komitesi’de sporcumuzu aynı şekilde fair play ödülü ile ödüllendirdi" dedi.
“RİO 2016’YA EDİRNE’DE HAZIRLANIYORUZ”
Demiral, sporcuların adil yarışma ortamın da yarıştıkları zaman madalyaların anlam kazandığını dile getirerek, "O yüzden de hele ki günümüzde sporda yaşanan şiddetlerin dışında sporların fair play ruhuna uygun yapılması ve devam ettirilmesini bizde destekliyoruz. Biz şuan 2016 yılında Rio Olimpiyatları’na gitmeyi değil olimpiyatlardaki madalyaların rengini belirlemek için çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
70 kiloda mücadele eden görme engelli milli judocu Güler Demircan, son olarak ise Rio 2016 Olimpiyatları’nda ülkesini en iyi şekilde temsil ederek altın madalyaya ulaşacaklarını sözlerine ekledi.
Öte yandan, 7-8 Eylül 2014 tarihlerinde, ABD’nin Orta-Batı bölgesinde yer alan Colorado eyaletinde Dünya Görme Engelliler Federasyonu tarafından düzenlenen Dünya Şampiyonası ve Dünya Takım Şampiyonası’nda, görme engelli judo milli takımı, dünya takımlar klasmanında üçüncülük elde ederken, çeşitli klasmanlarda ferdi derecelere de imza attı.http://www.milliyet.com.tr/gorme-engelli-sporcumuz-guler---2005370-skorerhaber/